Kwasy tłuszczowe stanowią podstawowy materiał budulcowy z którego organizm buduje składniki strukturalne komórek, tkanek i narządów oraz wykorzystuje do syntezy niektórych substancji biologicznie czynnych.
Odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych w diecie są czynnikiem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Optymalna ilość nasyconych, jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych gwarantuje utrzymywanie organizmu w zdrowiu. Zbyt duża konsumpcja nasyconych kwasów tłuszczowych będzie czynnikiem prozapalnym i prozakrzepowym, z kolei wysokie spożycie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych z omega-3 wykazywać będzie działanie odwrotne. Szczególnie pozytywny wpływ na organizm mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Działają one wielokierunkowo poprzez wpływ na normalizację ciśnienia krwi przez hamowanie syntezy prostacyklin, hamowanie zmian miażdżycowych wynikające z ich modyfikacji syntezy eikozanoidów, redukcji cholesterolu oraz hamowaniu adhezji płytek. Nieodpowiednie stężenie tych kwasów w błonach komórkowych mięśni szkieletowych jest związane ze wzrostem ich oporności na działanie insuliny, co sprzyja rozwojowi cukrzycy.
W badaniu chcemy ocenić wpływ 12-tygodniowej niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej diety ketogennej oraz izokalorycznej diety wegańskiej na poziom lipidów błonowych erytrocytów u mężczyzn w średnim wieku. Dodatkowo chcemy zbadać wpływ tej diety na inne parametry, takie jak profil lipidowy krwi, poziom glukozy i insuliny oraz skład ciała i poziom tkanki tłuszczowej.